De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam
De succesvolle Grote Suriname-tentoonstelling wordt op veler verzoek met een maand verlengd. Zondag 1 maart 2020 wordt de laatste dag. De Grote Suriname-tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden. Het is een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Een tentoonstelling als een meerstemmige (auto)biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. Een geschiedenis die nauwelijks in de Nederlandse schoolboeken kwam, maar die wel verteld moet worden. De Grote Suriname-tentoonstelling is een samenwerkingsproject van De Nieuwe Kerk met de Surinaamse gemeenschap in Nederland én Suriname.
Rijke collectie
In een spectaculaire setting reizen bezoekers door het land en zijn geschiedenis. Ruim driehonderd objecten worden gepresenteerd: archeologische vondsten, historische foto’s en documenten, kledingstukken, hedendaagse kunst, film- en muziekfragmenten, sieraden en toegepaste kunst. Ze zijn afkomstig uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder Surinaams Museum, Koninklijke Verzamelingen en Tropenmuseum, dat met ruim honderd objecten ruimhartig bijdraagt aan de tentoonstelling. Samen met grote audiovisuele voorstellingen vormen zij een kleurrijk, veelzijdig geheel.
Onverwachte en persoonlijke invalshoeken
Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname, met vele eyeopeners. Het zal gaan over de oorspronkelijke bewoners, de plantagecultuur, slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo, de Surinamerivier en de rijke flora en fauna. Bekende historische momenten staan naast persoonlijke verhalen. De bewoners laten letterlijk hun stem horen, in interviews en audiovisuals.
Locatie
De Nieuwe Kerk Amsterdam organiseert spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Het gebouw is voltooid in 1408 en wordt ook gebruikt voor nationale en koninklijke evenementen. Het bevindt zich in het hart van de hoofdstad, naast het Paleis op de Dam. De bezoekersingang is aan de Damzijde. Adres: Dam, 1012 NP Amsterdam.