Proefde jij al eens Tom Yang Kung en Tom ka kai?
Als ergens de exotisch culinaire eigenschappen van kokos goed tot z’n recht komen, dan is het wel in Thaise soep. De specifieke kruiden benadrukken de verfijnde kokossmaak en geven de soep dat herkenbare karakteristieke Thaise. Opmerkelijk, want de Thaise keuken is beslist niet homogeen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Logisch, want het is enorm groot. De grootte is ongeveer gelijk aan die van Frankrijk en met 65 miljoen inwoners heeft het ook een bijna even grote bevolkingsomvang. Het strekt zich uit van noord naar zuid over een lengte van ongeveer 1.650 km en heeft uitlopers tot in de Himalaya in het noorden, een hooggelegen plateau in het noordoosten, een waterrijke rivierdelta in het centrale deel van het land en tot in de tropisch oerwouden en eilanden in het zuiden. Er wonen maar liefst veertig verschillende volkeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken zeer divers is en gebruikmaakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.
Kokossoepen
Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar proberen te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: heet (pittig), zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter. Ook het enthousiaste gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is wat de regionale Thaise keuken met elkaar verbindt en tegelijkertijd onderscheidt van veel andere keukens.
Twee bijzondere soepen pikken we er voor je uit: de Thaise garnalensoep Tom Yam Kung en de Thaise kippensoep Tom Ka Kai (ook wel Tom Kaa Kai). Tom Yam Kung is pittig/zuur van smaak en Tom Ka Kai is voornamelijk pittig met een duidelijke kokossmaak. Je kunt ze bestellen bij de diverse Thaise restaurant die Nederland rijk is, maar je kunt ze ook in je eigen keuken bereiden.
Nederland heeft circa tweehonderd Thaise restaurants en die serveren de soepen vers bereid. Misschien wel de succesfactor. Want dat de Thaise keuken hier populair is, lijdt geen twijfel. Sinds de jaren ’90 maakt het aantal Thaise restaurants een sterke groei door. Overigens zijn de soepen ook in redelijk wat andere oosterse restaurants verkrijgbaar. Als zij bijvoorbeeld naast Chinees, Japans en/of Indonesisch eten ook Thais eten op de kaart hebben staan. Vaak zijn ze dan lid van de Thai Restaurant Association (T.R.A.). Of de soepen daar ook zo lekker zijn? Wat let je om het eens uit te proberen?
Liever zelf maken? Dat doe je zo:
Tom Ka Kai
Maak een (kippen)bouillon met ingrediënten die jij lekker vindt. Denk aan laos, citroengras, knoflook, rode peper, gember, limoen, koriander en/of wat suiker. Voeg daar kip, champignons, vissaus, limoensap en taugé aan toe. Vergeet niet de citroengras en laos te verwijderen voordat je de soep opdient.
Tom Yam Kung
Maak of neem een lekkere bouillon, voeg daar je eigen favoriete Thaise smaakmakers aan toe: chilipepers, basilicum, gember, citroengras, knoflook, limoen, tomyam-pasta. Zeef de bouillon en voeg er dan vissaus, lente-ui, garnalen en paddenstoelen aan toe.
(© foto Dreamstime.com)