Het overdekte tropisch regenwoud Burgers’ Bush viert 30-jarig jubileum
De opening op 1 juni 1988 van het overdekte tropische regenwoud van anderhalve hectare luidde een revolutie in de dierentuinwereld in. Met tromgeroffel op een Afrikaanse drum verrichte Mr. Pieter van Vollenhoven op 1 juni 1988 de opening van Burgers’ Bush in Koninklijke Burgers’ Zoo. Nog nooit eerder ter wereld was een volledig overdekt tropisch regenwoud op een dergelijke grote schaal natuurgetrouw vormgegeven, waarin tientallen diersoorten in grote vrijheid leven temidden van honderden tropische plantensoorten.
Vandaag de dag herbergt de Bush zo’n 1.500 tropische plantensoorten en tientallen bijzondere diersoorten. Aardvarkens, Caribische zeekoeien (deze zijn overigens vorig jaar naar het nieuwste ecodisplay Burgers’ Mangrove verhuisd), diverse vogelsoorten zoals zwartkoppitta’s, manenduiven, roodkuiftoerako (zie foto), zonnerallen, jacarina-gorsjes, rozebuikgorsjes maar ook soorten als de schreeuwpiha’s en chachalaca’s zorgen voor de kenmerkende vogelgeluiden in de Bush en doen het in deze natuurlijke omgeving uitstekend.
Voor veel mensen vormt de Bush de eerste intensieve kennismaking met de wonderlijke wereld van het tropische regenwoud; een krachtig instrument om bewustwording en actief natuurbehoud te stimuleren.
De ontwikkelingsfasen van een tropisch regenwoud
Bij de opening van de Bush waren de meeste plantensoorten nog jong en slechts enkele meters hoog. Mede dankzij de luchtvochtigheid die naar gelang het seizoen schommelt tussen de 70 en 100% en de tropische temperatuur van 20 tot 24 graden Celsius groeiden de tropische planten net als in de natuur al vrij snel uit tot soms indrukwekkende bomen van circa 20 meter.
Net als in de tropen heeft ook de Arnhemse jungle de diverse natuurlijke ontwikkelingsstadia van een tropisch regenwoud doorlopen: van de pioniersfase met snelgroeiende, vaak lichtminnende bomen en planten naar de secundaire ontwikkelingsfase waarin de wat langzaam groeiende boomsoorten langzaam maar zeker terrein winnen tot de primaire fase, waarin in de strijd om water en zonlicht overal epifyten zich op hoge boomtakken en in boomkruinen een plaats verwerven. Tegenwoordig snoeien de plantverzorgers circa 25.000 kilo plantaardig materiaal per jaar! Deze hoeveelheid groeit elk jaar weer terug. Een deel van het gesnoeide verse plantenmateriaal dient daarbij als vers voedsel voor diverse voedselspecialisten, zoals de bladetende brillangoeren.
Koninklijke Burgers’ Zoo is social op Facebook, Instagram en Twitter.
www.burgerszoo.nl