Monica Betist: ‘Help, welke saté wordt het?’
Met de eerste lentezon gebeurt het: ik ruik houtskool, ik proef ketjap en kruiden, ik denk aan stokjes… Yes, de barbecue kan weer naar buiten! Als schrijfster van het boek Sate & Bier is het voor mij best moeilijk om te kiezen welke saté ik als eerste ga maken. Wordt het een marinade met de heerlijke tropische vrucht papaja die de biefstuk zo mals maakt dat hij op je tong smelt? Of wordt het een marinade met szechuan, de knisperende Chinese citrusschilletjes waar je lippen van gaan tintelen?
Geïnspireerd door mijn Indische roots maak ik regelmatig Aziatische recepten. Saté op de houtskoolbarbecue is en blijft daarbij mijn favoriet. Net zoals in bijna elke Indische familie stamt de traditionele saté die ik maak uit de receptenschriftjes van mijn oma Riek en oma Leen: zoetige saté babi met gember en ketjap of kruidige saté kuning met kurkuma en kokos. Lekker met rijst, kroepoek en natuurlijk eigengemaakte pindasaus.
Op een van die zwoele zomerse avonden waarop de barbecue nog na stond te gloeien en ik in mijn hangmat van mijn saté lag te genieten, vroeg ik me af of er in andere landen ook zoiets lekkers op een stokje te vinden was. Het kon toch niet zo zijn dat alleen Indonesië dat voorrecht had? Zo begon langzaam het idee voor Saté & Bier te rijpen. Via via kwam ik erachter dat er ook saté met andere namen bleken te bestaan in de Surinaamse, Zuid-Afrikaanse en Spaanse keuken, en daar kwamen al snel recepten uit vele andere landen bij.
Gelukkig toeval was dat ik in diezelfde periode in de whats app-groep met mijn oude Nijmeegse studievrienden overspoeld werd met foto’s van goedgevulde bierglazen met bier afkomstig uit kleinere brouwerijen. De mannen in de groep konden er niet over uit: het ene biertje was nog hemelser dan het andere biertje. De discussies werden altijd beklonken met het eindoordeel van onze vriend en internationaal gediplomeerd biersommelier Hans Tönissen. 1 + 1 = 2 en de conclusie was dan ook dat de recepten pas compleet waren met een tip van de biersommelier.
Samen hebben we dit idee verder ontwikkeld met als eindresultaat een smaakmakende sprankelende verzameling van wereldse spiesjes, saté en shasliks met bijpassende speciaalbieren. En nu heb ik dus volop keuze uit mijn eigen boek. Het barbecueseizoen is er daardoor niet makkelijker op geworden, maar wel nóg lekkerder!
(© tekst & foto Monica Betist, auteur van Saté & Bier)